La a treia rundă de testare a angajaților companiei de prelucrare a cărnii din localitatea Birkenfeld, landul german Baden-Württemberg au fost depistate 16 cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2, dintre care 10 sunt cetățeni români, anunță MAE.
Reprezentanții Consulatului General al României la Stuttgart au continuat demersurile atât pe lângă autoritățile germane, cât și pe lângă angajatorii cetățenilor români, pentru a obține informații suplimentare referitoare la starea acestora de sănătate, precum și la evoluțiile recente privind numărul persoanelor confirmate cu COVID-19.
Potrivit informațiilor comunicate public de către autoritățile germane, a fost finalizată a treia rundă de testare a tuturor lucrătorilor care anterior fuseseră testați negativ. Din totalul celor 750 de persoane supuse testării, au fost depistate 16 cazuri noi de contaminare cu SARS-CoV-2, dintre care 10 sunt cetățeni români. Totodată, 23 de lucrători ai abatorului (număr care include și cele 16 cazuri noi) se află încă în carantină.
MAE precizează că o echipă formată din reprezentanți ai autorităților de sănătate publică, sanitar-veterinare și pentru protecția consumatorului de la nivel de land și local, însoțiți de experți ai autorităților locale și districtuale, au inspectat spațiile companiei de prelucrare a cărnii pentru a verifica și evalua modul de aplicare și eficiența noilor măsuri de combatere a răspândirii SARS-CoV-2 în rândul personalului.
MAE menționează că, până la acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Stuttgart nu au fost primite solicitări de asistență din partea cetățenilor români angajați ai companiei în cauză.
În context, MAE reamintește că a fost notificat la data de 20 mai, prin intermediul Consulatului General al României la Stuttgart, cu privire la decesul unui cetățean român care își desfășura activitatea în cadrul acestei companii.
Potrivit informațiilor comunicate de către angajator și de autoritățile sanitare locale, persoana în cauză fusese testată negativ la infecția cu SARS-CoV-2 în ambele etape ale testărilor efectuate întregului personal din cadrul companiei, inclusiv la testarea efectuată ulterior constatării decesului. MAE precizează că angajatorul a efectuat demersurile necesare pentru repatrierea trupului neînsuflețit, suportând cheltuielile aferente.
MAE, prin intermediul Consulatului General al României la Stuttgart, menține activ legătura cu autoritățile locale și cu compania angajatoare în vederea asigurării respectării drepturilor cetățenilor români și a asigurării condițiilor necesare, inclusiv în contextul pandemiei de COVID-19.
Peste 200 de români care lucrează la un abator din Germania au fost confirmați ca fiind infectați cu coronavirus, dintr-un total de 300 de persoane depistate pozitiv, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din România, la începutul lunii mai. într-un comunicat de presă transmis
Patronul companiei pune infectarea pe seama faptului că românii sunt ”un popor sociabil”, iar oamenilor ”le place să sărbătorească împreună”.
„Poate totul a fost doar pentru că românii sunt un popor sociabil. Ei provin dintr-o zonă culturală, unde oamenilor le place să sărbătorească împreună. Cel puțin așa explică Ștefan Müller, directorul Müller Fleisch de lângă Pforzheim, numărul record de infectări în rândul angajaților săi”, arată Spiegel, citat de sursa mai sus meționată.
Jurnaliștii germani de la Spiegel, citați de ziarulromânesc.de, vorbesc despre un „model de afaceri cu o armată de muncitori ieftini din Europa de Est”, care ar putea să pice după scandalul sutelor de angajați infectați în timp ce munceau pentru afaceriștii germani.